Суперхраните – част III

Пчелни суперхрани

Пчелно млечице – пчелното млечице е гъст секрет, отделян от жлези на главата на пчелата работничка. пчелата-майка се храни единствено с пчелно млечице и живее около 40 пъти по-дълго от останалите пчели. пчелното млечице е нещо като енергийна централа, защото в него се съдържат всички хранителни вещества, необходими за поддържане на живота. Това е най-богатата на витамин В5 (пантотенова киселина) храна. В5 е необходим на организма за преодоляване на стреса, умората, безсънието и е жизнено необходима хранителна съставка за здрава кожа и коса. Пантотеновата киселина е незаменим помощник на всички, които спазват диетичен режим поради повишен холестерол или затлъстяване на черния дроб, защото понижава нивото на „лошия” холестерол и съдържанието на триглицериди в кръвта. Освен това, подобно на останалите витамини от В групата, той ускорява метаболизма и така предотвратява натрупването на излишни килограми.

Пчелен полен – пчелите го събират от разцъфналите цветове и го оформят на малки гранули. Поленът е най-пълноценната храна, срещаща се в природата и съдържа от пет до седем пъти повече протеин от телешкото месо. Той е особено полезен за задоволяване на повишените хранителни и енергийни нужди на спортисти и хора, които се възстановяват след тежки заболявания. Поленът е добро допълнение към храненето при строги диети, защото не позволява организмът да изпадне в стрес поради лишаване от хранителни вещества. Същевременно, редица изследвания сочат, че пчелният полен спомага за нарастването на умствените и физически способности на човека.

Прополис – прополисът е веществото, с което пчелите покриват стените на кошерите. Именно заради него те често са наричани „най-антисептичното място в природата”. Силните антибиотични свойства на прополиса предпазват организма от бактерии и подсилват имунната система. Това безценно вещество унищожава и вируси, нещо, което антибиотиците не могат да направят.

Билкови суперхрани

Билките и подправките включени в ежедневното меню осигуряват на организма множество хранителни вещества. Като лечебно средство, билките балансират функциите на организма. Най-добре е те да се използват във вида, в който се срещат в природата, а не като изолирани вещества включени в хранителни добавки с така наречените „активни съставки”.

Копривата е невероятно ефикасна при борбата с излишните килограми. Под формата на чай, тя подпомага детоксикацията и прочистването на червата и бъбреците. Листата от коприва подпомагат работата на щитовидната жлеза, ускоряват метаболизма, а ако задържате течности, то копривата трябва задължително да присъства в менюто ви.

Алоето е включено в групата на суперхраните след като научни изследвания идентифицират неговите 75 лечебни вещества, сред които естествени стероиди, антибиотични агенти, аминокиселини, минерали и ензими. Растението съдържа значителни количества хром, който подпомага протеиновия метаболизъм и балансирането на кръвната захар. Ако спортувате и спазвате диета за отслабване, можете да пиете сок от алое вместо добавки, съдържащи хром.

Ехинацеята отдавна си е спечелила славата на ефикасно средство в борбата с настинките и грипа. Това се дължи на способността на растението да стимулира лимфната циркулация. Поради същата причина, ехинацеята подпомага изчистването на токсините от организма.

Женшенът е билката, която най-успешно бори стреса. Именно стресът е една от водещите причини за проблемите с теглото, защото ни кара или да спрем да се храним, или да посягаме прекалено често към рафинираните захари. Сравнително скоро учените изследваха и доказаха влиянието на женшена върху мастните клетки и лептиновата резистентност, заради която много хора страдат от постоянен „вълчи” глад.

Назад

Статии

Впечатления от клиенти: